In cultura noastra traditionala, un rol foarte important îl are crucea. Deschizând Dictionarul Limbii române, gasim: “CRÚCE, cruci, s. f. I. 1. Obiect format din doua bucati de lemn, de piatra, de metale pretioase etc. asezate perpendicular si simetric una peste alta si constituind simbolul credintei crestine”. Oare numaidecât cele doua bucati trebuie sa fie din metale pretioase? Nu tot timpul. Fiind atenti la preotii care realizeaza sfintele liturghii în bisericile noastre...                                                                                          
                                      
                                                                            citeste mai mult
Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci
Prin copiii din Vama (judetul Suceava), am înteles de ce încondeierea desemneaza o arta; îmbinare fermecatoare de linii si culori, ouale încondeiate aduna cele mai de pret simboluri ale existentei umane.
În istoria crestinatatii, simbolul oualor rosii este legat de patimile lui Iisus. Se spune ca Fecioara Maria, venind sa-si vada fiul rastignit pe cruce, i-a adus acestuia oua. Sângele scurs din ranile Mântuitorului le-au colorat ...    

                                                                             citeste mai mult
Incondeierea oualor
Sarbatorile de iarna, care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase si relevante pentru cultura spirituala a poporului roman.
Bucovina a fost si ramane zona de referinta unde acestea, cu intreg ansamblul de ritualuri, ceremoniale, practici, datini si obiceiuri, sunt parte din spiritualitatea locurilor.
Calendarul popular a fost de-a lungul vremurilor „masura timpului” ...                                                              
                                      
                                                                            citeste mai mult
Craciun in Bucovina
Mos Nicolae
Sezatorile de iarna
Taiatul porcului
Craciunul
• Obiceiuri de Anul Nou
Boboteaza