Boboteaza incheie ciclul sarbatorilor de iarna dedicate celebrarii renasterii cosmice, de reinnoire a timpului.
„Sarbatoarea Luminarii”, Botezul Domnului, consacra initierea in crestinism, iar Slujba de Iordan, prin ritualul de sfintire a apelor, Aghiasma Mare, era insotita de practici de purificare.
Boboteaza
traditiilor mostenite. Ajunul Bobotezei este ziua de purificare prin post, cand nu se consumau lapte, branza, oua, carne. Masa de Ajun respecta traditiile mesei din Ajunul Craciunului, cu elementele ritualice: paie puse sub fata de masa, sarea in colturile mesei pe care se aflau alimentele de post, grau fiert cu nuca si mere, bors, prune uscate, sarmale cu crupe, placinta cu varza, bob fiert. Unii dintre credinciosi tineau „post negru” in aceasta zi, pentru sanatate, belsug si noroc.
Ziua de Boboteaza incepea la biserica unde, dupa liturghie, credinciosii participau la procesiunea de sfintire a apelor, locul care se alegea fiind in curtea bisericii, la o fantana sau la o apa curgatoare. Daca era ger se taia o cruce de gheata, in jurul careia se desfasura ceremonialul religios, iar cei mai curajosi se aruncau in apa pentru a fi sanatosi si feriti de friguri.
Aghiasma Mare era luata de fiecare credincios, in vase de lemn sau sticla in care se puneau fire de busuioc. La intoarcerea acasa se sfintea gospodaria, se purifica aerul prin afumare, iar aghiasma se bea in zilele de post sau la „nevoi”, cu credinta ca te ferea de boli, pentru ca nu se „strica” niciodata.
In ziua de Boboteaza, tinerii ridicau ruguri din vreascuri si frunze uscate, sareau peste focuri, iar la final luau carbunii si afumau livezile pentru rod bogat. Baietii, pana la 12-13 ani, mergeau prin sate cu Chiraleisa, obicei augural pentru bogatia recoltelor, manifestat prin strigaturi si urari de belsug.
Ce este bine sa faci la Boboteaza?
Sa dai fanul si sarea, sfintite la masa de Ajun, la vite, caci vor fi ferite de boli; sa pui busuioc sub laicerul de pe laita din casa cea mare unde se aseaza preotul, caci este bun pentru aflarea ursitei, pentru farmece si descantece; sa aduni cenusa din soba si sa o presari pe straturile de legume sa nu le manance „grijuliile”; sa bei dimineata pe stomacul gol aghiasma, cel putin cateva zile, caci vei fi sanatos tot anul.
Ce nu este bine sa faci la Boboteaza?
Sa nu te certi in ajun cu nimeni, sa nu imprumuti nimic de langa casa, caci vei avea tot anul paguba, sa nu speli rufe o perioada de timp pentru ca apa e sfintita.
Considerata o sarbatoare la fel de mare ca si Craciunul, este intampinata si in Bucovina cu respectarea
• Obiceiuri de Anul Nou