Asa cum fac de 21 de ani, în prima zi din 2012, trei generatii – copii, tineri si vârstnici, au mers cu Plugusorul sa „ure“ obstea manasti­reasca de la Moldovita. Ca de fiecare data a fost un moment aparte care s-a derulat dupa Sfânta Liturghie de Sfântul Vasile, la care au participat turisti din tara si de peste hotare aflati în zona pentru a petrece Revelionul.
Timp de mai bine de jumatate de ora,  gospodari din comuna Vatra Moldovitei, însotiti de lautari din satele Paltinu si Ciumârna, îmbracati în straie stramosesti au urat în fata Manastirii.













„Deschideti portile mari/Ca primiti din sat plugari/Iesiti iute pâna afara/Sa vedeti cum boii ara/Nu catati ca suntem multi/Si mai mari si mai marunti/Ne-am îndreptat la aceasta manastire/Cu mai multa bucurie/Si iar verde foi ca lita/Mândra-i Manastirea noastra, Moldovita” au fost cuvintele cu care uratorii i-au invitat pe cei prezenti, sa se alature alaiului din Grupul Folcloric „Gura Izvorului”.













Primii care si-au intrat în rol au fost plugarii care au tras brazda prin curtea manastirii, pe locul unde Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare si Sfânt, a ridicat lacas de vesnica cinstire si rugaciune cu un plug cu roti de lemn la care erau înjugati doi boii, frumos împodobiti cu cetina, colaci si stergare albe din in.

Prima care a fost urata a fost maica stareta, stavrofora Benedicta.













„Sarut dreapta stareta./ Vrednica maicuta esti/ Voia lui Dumnezeu îndeplinesti./ Nu-i usor sa staretesti,/ oamenii sa-i multumesti./ Ai facut gura de rai,/ în coltul acesta de plai,/ Astazi prea sfintia voastra/primiti uratura noastra/si cuvintele frumoase/de la Rares sunt ramase. ...Pentru stareta maicuta/Ne rugam la Domnul Sfânt/Sa-i dea ani multi pe pamânt/Si putere si rabdare/ Sa învete pe fiecare/ Staretia nu-i usoara,/Uneori e o povara/Dar maica-i descurcareata/Pe tinere le învata/Si le da multa povata./De cele batrâne asculta/Ca au întelepciune multa”.

A urmat jocul caprelor si a ursilor iar în final sorcova. Asa cum am aflat de la profesoara Ilaria Pusca, organizatoarea manifestarilor din 1 ianuarie, „obiceiurile traditionale de la Moldovita legate de Anul Nou au ajuns pâna în zilele noastre ca niste spectacole de intensa traire emotionala care, de cele mai multe ori, reflecta o realitate cotidiana si care concentreaza, ca si în trecut, atentia întregii comunitati”.













Iubitoare de traditii, maica stareta, stavrofora Benedicta, a multumit plugarilor, rasplatindu-i cu colaci, cozonac, vin si tuica, cu bani,  cu dulciuri si fructe. Ca si în anii anteriori, maica stareta s-a conformat uraturii „Eu nu spun minciuni în veci/ Dar am vazut stareta în beci/Tot umbla si nu sta-n loc/ Si zicea tare, cu foc:/ De-oi primi o uratura/oi da ceva bautura/Pentru cei ce dau din gura/Ca sa faca voie buna/Butoias cu vin le-oi da/ Sa pastreze datina/Sa umble cu boi cu plug/Si sa semene belsug/La aceasta manastire”- si  le-a dat plugarilolor un bidon mare de vin.

Fotografii de la turisti, cârnati de la badea Costan

Uratorii au fost rasplatiti si de un turist care în anul 2011 le-a facut mai multe fotografii. Anul acesta turistul le-a daruit uratorilor din  Vatra Moldovitei fotografiile, iar badea Costan, cel care cânta la fluier, le-a dat turistilor ceea ce avea mai bun si mai proaspat în traista, cârnati de casa. Ca o paranteza trebuie spus ca badea Costan, om întelept si mai în vârsta decât ceilalti membri ai grupului, nu pleaca niciodata de-acasa fara ceva de mâncare în traista.

Alaiul din Grupul Folcloric „Gura Izvorului” a urat de bine si sanatate si familiei preotului Dan Negura, parohul Bisericii „Sf. Mihail si Gavril” din Vatra Moldovitei. Din spectacolul de pe 1 ianuarie de la casa parohiala nu a lipsit hora mare, în mijlocul careia au fost jucati preotul si cucoana preoteasa.

„Vrednici oameni, prietenosi si veseli, cu suflet tainic, la fel ca doinitul padurii în soarele de la apus, dar si cu darul de a „sagui” pe seama altora gasesti la Vatra Moldovitei. La „Gura Izvorului”, frumusetea interioara a unor oameni plasmuiti între obcini de poveste se poate percepe de catre orice privitor, prin bucuria de a trai si simti taraneste”, ne-a spus profesoara Ilaria Pusca.














                                                                                                                            Silviu Buculei
01.01.2012 Plugusorul de Sf. Vasile la Manastirea Moldovita
alte evenimentele