VALENTINA COJOCARU
Indragita interpreta s-a nascut la data de 20 februarie 1947, in Ciuciulea, jud. Balti - Republica Moldova, în familia unor lautari vestiti. Cântecele mamei sale au alcatuit o buna parte din repertoriul cântaretei.
A absolvit Scoala Pedagogica din Calarasi, apoi Institutul de Arte „G. Musicescu" din Chisinau.
Din 1962, timp de aproape trei ani a fost solista in orchestra de amatori „Ciobanas" din Calarasi (1962-1965), a facut parte din diferite formatii de estrada. Intre 1965 - 1967 a facut parte din Ansamblul de tineret al Filarmonicii din Chisinau.
Din 1968 s-a alaturat orchestrei de muzica populara „Mugurel", pana in 1974 cand orchestra a fost desfiintata. Aceasta perioada i-a conturat profilul de interpreta.
Începând cu 1974, timp de 16 ani a fost angajata a orchestrei Folclor a Radioteleviziunii, sub conducerea maestrului Dumitru Blajinu. Aici s-a format si binecunoscutul duet Valentina Cojocaru - Nicolae Glib, duet care a ramas in inimile tuturor prin melodiile binecunoscute: „Cine joaca basmaluta”, „Fa Marie cu bariz”, „Azi îi joc în sat”, „De ce, puica, te usuci?”, „Badisor cu palarie”, etc.
Intre anii 1990 si 1992, evolueaza cu orchestra „Lautarii” iar din 1993 este liber-profesionista.
A colaborat cu orchestrele: „Doina Moldovei” condusa de Vasile Goia, „Doina Armatei” dirijata de Nicolae Babin si dirijorul Marin Bunea, „Busuioc moldovenesc”, dirijor Mihai Amihalachioaie.
Repertoriul sau cuprinde melodii de dor si joc, doine, balade, romante, cântece de petrecere, interpretand si pastrand cu mult talent melosul popular.
Una din creatiile reprezentative din repertoriul cântaretei este balada Miorita, în aranjament modern pentru orga, voce si clopote semnata de Tudor Chiriac. Balada a fost desemnata de UNESCO în anul 1987 la Concursul international de muzica clasica George Enescu, drept cea mai reusita lucrare muzicala. La concurs au participat 36 de tari ale lumii. Dupa aceasta victorie i s-a conferit titlul de artista a poporului (1989).
I-au fost acordate si alte distinctii: artista emerita (1978), meritul civic (1993).
A înregistrat la radio peste 200 de cântece populare si 3 discuri la Casa de discuri „Melodia” din Moscova.
Valentina Cojocaru a efectuat numeroase turnee internationale în Danemarca, Olanda, Austria, Cuba, Franta, România, Germania, Cehoslovacia, Grecia, Insulele Filipine, Japonia,unele tari ale Africii.
Aparitii discografice:
1. Raman cantecele mele
2. Mergeam aseara pe drum
3. Suntem doua surioare
4. 'Nalt e cerul plin cu stele
5. Inima cu cremene ramai
6. Are mama doi feciori
7. Canta puiul cucului
8. La fereastra din ograda
9. Cred in prieteni si in lume
10. Vazui tineretea mea
11. Viata, cine te-a facut
12. Miresuica, draga mea
13. Te-am vazut ieri suparat
14. Bade, cu drag te-am iubit
15. Mi-ai fost drag tu, puisor
16. Hai la hora si-om juca
17. Plosca
18. Tropaiti flacai pe loc
19. M-ai crescut, maica, cu drag
20. Cine copilasi nu are