STEFAN DEACONITA

  1. Buna dimineata viata
  2. Hai, fimei sa jucam
  3. La crasma lui Anghelus
  4. Coragheasca, ca la Ies
  5. Megiesa mea
  6. Aseara pe inserat
  7. Cata jale-am cunoscut
  8. Ciobanas de la Cristesti
  9. Mariuca mea
10. Hai, alearga mai caiuti
11. Ce-am avut si ce-am pierdut
12. Of, of, of strainatate
13. Un pahar mai beu
14. Vremea, vremuieste
15. Sarba cu naframa
16. Ca mine in joc nu-i altu'
17. Coragheasca pe batai
18. Sarba-n ciobanas
19. Cotnarel, cotnarel
20. Colind. Ia-n te scoala, fata mare
21. Deschide-mi portile
22. Cantece de joc, colaj cu Pamfil Roata
23. Cantece de nunta, colaj cu Pamfil Roata
Acompaniaza orchestra „Ciprian Porumescu”
Dirijor: George Sirbu
Inregistrari in studioul „Art Production” Iasi
Inginer de suntet: Silviu Iurascu & Orchestra in Studioul Didi Ichim Suceava
Partener media: Radio Iasi
Aparitii discografice:
back
  Plugusorul
Aparitii discografice
Videoclipuri
Locul de bastina: Comuna Cristesti de pe Valea Moldovei, jud. Iasi. Reprezinta cu mândrie si cu dragoste aceasta zona folclorica, care este o zona de interferenta lasi - Suceava - Neamt.
Debutul artistic l-a avut în cadrul ansamblului de cântece si dansuri „Firicelul” al „Combinatului de fire si fibre sintetice” Iasi, iar mai târziu luand denumirea de „TEROM”. In aceasta perioada a colaborat si cu ansamblul „Doina Carpatilor” al Casei de Cultura si a Studentilor Iasi, avându-i ca dirijori pe prof. Ioan Scripcaru si mai târziu pe prof. Marinica Botea.
Inceputul de drum al cântecului sau moldovenesc a fost în perioada anilor 1986-1989.
Ca fiecare interpret si-a dorit înregistrari la „Electrecord” si Radio Bucuresti. Nu a fost sa fie sa inregistreze la “Electrecord” deoarece aprobarea pentru inregistrarea celor trei melodii admise de comisie a fost pentru 16 decembrie 1989 - un eveniment istoric care, din acest punct de vedere a fost in defavoarea sa. Dar acele melodii care-l reprezinta „Sunt flacau de la Cristesti”, „Pe toloaca cea din vale” si „Tare vreau sa merg la joc” le-a înregistrat la Radio Bucuresti, cu Orchestra Radio, dirijor George Sârbu.

A avut mare noroc ca l-a intâlnit pe dirijorul si folcloristul George Sârbu, o mare personalitate, care l-a luat si l-a dus la Radio Bucuresti pentru înregistrari. Un lucru important în privinta repertoriului:  datorita dirijorului George Sârbu a înregistrat melodii arhaice: „Balada”, „Cântecul de vitejie” si „Cântecul de joc” din renumita zona folcorica Tatarus, localitate ce este foarte apropiata de zona  Cristesti. La Tatarus a avut grija cel mai renumit folclorist al neamului si al zonei Moldovei sa lase cele mai frumoase melodii, cele mai deosebite ca structura - nimeni altul decât învatatorul si folcloristul Alexandru Vasiliu-Tatarus, jud. Suceava, din perioada anilor 1900.


Debutul radiofonic a fost la Radio Iasi
, alaturi de orchestra „Firicelul”. Redactor de specialitate a fost Vasile Pohoata. Primele melodii inregistrate: „Balada”, „Anita, Anitã, hei tu, crâsmaritã”, „Pentr-un galbân si-o para vinzi neamul si tara ta”.

Cu orchestra de cântece si dansuri „Firicelul”, unde a avut colegi pe Maria Munteanu, Elena Macarie si Matilda Pascal Cojocarita, a participat la cele mai mari festivaluri din tara si strainatate, cu instrumentistii de valoare Panciurel Costandache la trompetã, Marcel Oprica la clarinet, Sânel Oprica la trompeta, Dumitru Paun vioarã, Costel Feraru-tambal, Tudose Dorel la vioara si contrabas. De asemenea, dansatori de un profesionalism cum rar întâlneai la acea vreme: Adriana Tarcã, fam. Lulu, fam. Ursache, fam. Soric, Miluta Roscaneanu, fam. Constantin si Angela Chiuda.
Cu acest ansamblu a fost laureat al Festivalului „Cântarea României” faza pe tara dupa care au urmat înregistrarile la Radio Bucuresti, unde avea prioritate. Coregra? la acest ansamblu au fost Tudorel Stanescu si colonel Florinel Nicoara.
Tot cu acest ansamblu folcloric a efectuat turnee în Franta, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Italia, Republica Moldova si Novosibirsk - Siberia Rusia. Activitatea si ultimul turneu cu Ansamblul Folcloric “Firicelul” s-a terminat în anul 1992, dupa venirea din Siberia, Rusia.
Inregistrarile la Radio Bucuresti au inceput in anul 1992, cu Orchestra Radio, avandu-l ca dirijor pe folcloristul George Sârbu. Cel mai emotionant moment, a fost când a primit telefon de la redactorul de folclor Gruia Stoia, pe 6 mai 1992, ca i s-au aprobat de comisie 7 melodii pentru a le înregistra cu Orchestra Radio Bucuresti: „Sunt ?acau de la Cristesti”, „Satul meu frumos din vale”, „Pe toloaca cea din vale”, „Mânduto la nunta ta”, „Când trec pe la poarta ta”, „Tare vreau sa merg la joc”, „Cântã cucu la izvor”, melodii din zona Cristestii Moldovei. Dirijorul orchestrei a fost tot maestrul George Sarbu.
Tot în acea perioada - 1992 - comisia a mai aprobat si alte melodii pe care le-a înregistrat cu Orchestra Radio, dirijor Paraschiv Oprea si emotiile au fost duble pentru ca, din motive de sanatate, dirijorul George Sârbu nu a putut sa-i ?e aproape. Fiind melodii din colectia învatatorului Alex Vasiliu Tãtãrus, melodii arhaice, balade, cântece de vitejie cereau o alta orchestratie si având acel spatiu care era programat a trebuit sa le înregistreze sub bagheta dirijorului Paraschiv Oprea. Aceste melodii erau cu o structura deosebitã: „Inimioara, inimioara”, „Colo-n jos pe luncusoara”, „Balada lui Ion Pietrariu”, „Mare-i foc în jos la Iesu”, „Pe cararea de la moara”, „Corabageasca de la Tatarusi”, „Pe drumul care merg eu”, „Canta iara Banta-n sat”. Redactorii de specialitate de la Radio Bucuresti care l-au ajutat la acel moment au fost Jeni Florea, Gruia Stoia, Angela Marinescu, iar în prezent Mihai Hagiu, Roxana Dumitru, Garo?na Sologon, s.a.

In perioada anilor 1987-2000, a colaborat cu ansamblul de cântece si dansuri „Strugurasul” al Casei de Cultura Ungheni-Republica Moldova, avându-i ca directori pe Larisa Calenic si Gheorghe Bodolica iar dirijor pe Constantin Alcaz.
In anul 1987 a castigat si un premiu important, la Festivalul national „Steaua Dunarii” Galati.

Cel mai important pentru Stefan Deaconita este Radio Iasi unde este difuzat, unde îsi gaseste de multe ori locul in „casa cântecului popular” alaturi de redactorii de specialitate Vasile Pohoata, Nicoleta Albu, Laurentiu Ursache.

Din anul 1991 colaboreaza cu Televiziunea Româna la emisiunea „Tezaur folcloric”, realizator Marioara Murarescu si redactor Gheorghita Nicolae, Elize Stan, realizator de folclor TVR, Florentina Szatmari, TV National, Niculina Merceanu TVR, Silvana Râciu TV Favorit, cu realizatorii si redactorii TV Etno.
Un lucru important în debutul la televiziune a fost la TVR Iasi cu redactorul de specialitate Vasile Pohoata, în anul 1994. Au urmat în anul 1996 înregistrari casete audio si CD. Primul compact CD sub denumirea de „Lelisoara de la Iasi”.
Aici a înregistrat 17 melodii, cu un grup de instrumentisti de la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” - Suceava, dirijor folcloristul George Sârbu. Dupa aceste înregistrari, în perioada anilor 2002 - 2003 au urmat casete si CD-uri, noi înregistrari cu Orchestra „Rapsozii Botosanilor”, dirijor George Sârbu, CD-ul „Cel drag sa traiasca”. Tot în aceasta perioada a înregistrat colinde de grup cu solistii Elena Macarie, George Finis, Lucica Paltineanu.

În 2005, împreuna cu colegul de cântec Pamfil Roata, care reprezinta zona Bucovinei, a selectat cele mai reprezentative melodii realizând “colaje” cu ajutorul dirijorilor George Sârbu si Viorel Leanca, care au avut foarte mare succes.
În anul 2008, a înregistrat cu Maria Salaru nestemate colinde cum ar fi „Bunasara la om bunu”, orchestratia apartinand dirijorului George Sârbu.
Au urmat si alte înregistrari de colinde cu Maria Costioaia si Claudia Martinica, orchestratia apartinand dirijorului Marinica Botea.
Un nou album a fost pregatit în perioada 2008-2010 cu melodii din zona Iasului, înregistrat cu Orchestra „Ciprian Porumbescu” de la Suceava, dirijor George Sârbu sub denumirea de „Buna dimineata viata”, album ce cuprinde 20 de melodii.
Promovarea cântecului din Cristestii de pe Valea Moldovei, respectul sãtenilor si în special al primarului Constantin Bolohan, au facut ca pe 15 august 2011 sa primeasca titlul de „Cetatean de onoare al Comunei Cristesti”.
 
DVD Stefan Deaconita
Stefan Deaconita - Colinde si uratura
3. Noi umblam si colindam
Stefan Deaconita, George Finis, Elena Macarie, Lucica Paltineanu
  4. Dumnezeu de la-nceput
Stefan Deaconita, Maria Costioaia, Ionut Sarbu, Elena Chiriac
  5. Sfanta Maica a pornitu
  6. Dumnezeu de la-nceput
  7. Sfanta maica a pornitu
  8. Sfanta maica a pornitu
Stefan Deaconita, Claudia Martinica
Orchestratie – prof. Marinica Botea
  9. Sfanta Maica a lui Isus
Claudia Martinica
Orchestratie - prof. Marinica Botea
10. La poarta la Stefan Voda
Maria Salaru, Stefan Deaconita
Orchestratie prof. si folclorist George Sarbu
11. Buna seara la om bunu
Maria Salaru, Stefan Deaconita
Orchestratie prof. si folclorist George Sarbu
12. Sarba anului nou
Maria Salaru
Orchestratie prof. si folclorist George Sarbu
13. Hai alearga mai calut
Stefan Deaconita
Dirijor: Trifan Leanca
14. Cantec de Anul Nou
Stefan Deaconita
Dirijor prof. si folclorist George Sarbu
  1. Buna seara la fereastra
Stefan Deaconita, George Finis, Elena Macarie, 
Lucica Paltineanu, Ghiocel Cioltan - fluier
  2. La poarta lui Stefan cel Mare
Stefan Deaconita, George Finis, Elena Macarie,             Lucica Paltineanu
Maria Salaru si Stefan Deaconita - Colinde si uratura
  1. La poarta la Stefan Voda
Maria Slaru si Stefan Diaconita
  2. Sarba Anului Nou,
Maria Salaru si Grupul „Floricica”
  3. Buna seara la om bun
Maria Salaru si Stefan Deaconita
 

Acompaniaza un grup instrumental condus de profesorul folclorist George Sarbu
Anul: 2007
Pamfil Roara si Stefan Diaconita
Colaj:
Am calut cu canacei
Azi e hora maine-I joc
Moldovean asa mi-oi spune
Uita-te lele domnica
Asta-I roata roata mare

Colaj:
Vin din Tara Dornelor
Hora gospodarilor
Corabaneasca de la Tatarusi
De la Ciocanesti la vale
Lelita cu fata mare

Colaj:
Hai sa scoatem hora afara
Paharutu-I cat un cui
Haideti feciorasi la nunta
Buna ziua soacra mare
Orchestrele  „Ciprian Porumbescu” si „Rapsozii Botosanilor”
Dirijori: George Sarbu si Viorel Leanca
Inginer sunet: Didi Iochim
Anul: 2000
Stefan Deaconita - Cel drag sa traiasca
  1. Cel drag sa traiasca
  2. Am o mandra la Bacau
  3. Colo jos pe luncusoara
  4. Corabaneasca de la Tatarus
  5. Satul meu frumos din vale
  6. Inimioara, inimioara
  7. Cantec de nunta/
      Buna ziua soacra mare
  8. Uite mandra in ograda
  9. Lelita cu fata mare
10. Ce-am auzit mandro eu
11. Moldovean asa mi-oi spune
12. Hai murgule repejor
13. Mai da-mi Doamne sase sute
14. Siretului apa lina
15. Hora gospodarilor
16. Mare-I foc in jos la Iesi
17. Cantec de anul nou
18. Pe batute gospodari
19. Asa-I hora pe la noi
20. Paharutu-I cat un cui
Piesa 19 – duel cu Lucica Paltineanu
Orchestra „Rapsozii Botosanilor”
Dirijor: George Sarbu
Casa de discuri: Roton, 3343-2
Anul: 2003
  1. Lelisoara de la Iesi
  2. Tare vreau sa merg la joc
  3. Mandruta frumoasa esti
  4. Prindeti sarba toti
  5. Pe drumul care merg eu
  6. Ista-I joc moldovenesc
  7. Paharutu-I cat un cui
  8. Canta iara banta-n sat
  9. Lelita din Popricani
10. Cantec de nunta
11. Hai murgule repejor
12. Cel drag sa traiasca
13. La casa din ulicioara
14. Tare-I bun mai frate cate-un paharel
15. Asta-I fata care-o joc
16. Asta-I roata roata mare
17. Pe toloaca cea din vale

Piesa 3 – duet cu Lucica Paltineanu
Aranjamente muzicale: George Sarbu
Sunet: Catalin Sarbu
Producator: Foca & CO Botosani
Anul 1996
Stefan Deaconita - Lelisoara de la Iesi
  1. Cand trec pe la poarta ta
  2. Pe toloaca cea din vale
  3. Tare vreau sa merg la joc
  4. Mandruto la nunta ta
  5. Canta iara banta-n sat
  6. Prindeti mai corabaneasca
  7. Pe cararea de la moara
  8. Pe drumul care merg eu
  9. Canta cucul la izvor
10. Inimioara, inimioara
11. Mare-i foc in jos la Ies’u
12. Colo-n jos pe luncusoara
13. Balada lui Ion Petraru

Un CD produs de Radio Bucuresti
Anul: 1992

Orchestra Radio
Dirijori:
George Sarbu (1, 2, 3, 4, 9)
Paraschiv Oprea (5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13)
Stefan Deaconita
Videoclipuri: