Orchestra Populara „Rapsozii Botosanilor” a luat fiinta în anul 1970. Unul dintre colectivele artistice cele mai pretuite în Botosani si în Moldova, reprezentativa în perimetrul promovarii folclorului muzical în judet, în tara, peste hotare, Orchestra are în componenta 20 de instrumentisti si 6 solisti vocali, între care se distinge inegalabila Sofia Vicoveanca.

Participa, anual, la toate marile concursuri si festivaluri organizate în Bucuresti, Craiova, Brasov, Mangalia, Mamaia, Jidvei, Bacau, Iasi, Gura Humorului. Peste hotare, ansamblul artistic botosanean a concertat în Rusia, Serbia, Franta, Anglia, Algeria, Finlanda, Maroc, Cuba, Polonia, Bulgaria, Mongolia, Spania, Emiratele Arabe, Germania, China si, tot anual, sustine concerte în Republica Moldova, regiunea Cernauti (Ucraina).

Preocuparea de capatâi a orchestrei a fost si ramâne valorificarea folclorului muzical din principalele microzone ale judetului Botosani, în conjunctie cu actiunea de depistare si pregatire a tinerelor talente, viitori profesionisti ai scenelor, inclusiv prin implicarea în concertele si festivalurile „Satule, mândra gradina”-Bucecea, „George Hazgan”-Botosani, „Serbarile padurii”-Vorona.

Pe parcursul celor patru decenii de activitate, ansamblul artistic a realizat peste 50 de discuri Electrecord, CD-uri cu mari solisti din întreaga tara, dar si cu multi amatori din toate judetele Moldovei, iar în ceea ce priveste înregistrarile radio, „Rapsozii Botosanilor” se afla în topul preferintelor ascultatorilor.
În Iasi, orchestra a devenit o prezenta constanta datorita relatiilor cordiale cu Studioul Regional de radio, relatii dezvoltate într-un mod exemplar de domnul director Nicolae Tomescu.

Dirijorul Ioan Cobâla, care este si directorul Orchestrei Populare „Rapsozii Botosanilor” s-a nascut în localitatea botosaneana Draguseni, mostenind pasiunea pentru muzica populara de la tatal sau, Miluta, lautar-solist în toate satele din zona folclorica Saveni. A fost elev al vestitului liceu „August Treboniu Laurian” din Botosani, iar studiile de specialitate le-a urmat la „Conservatorul” din Iasi. Dupa o scurta perioada de profesorat, a venit la orchestra, în fruntea careia se afla de peste trei decenii, timp în care s-a impus ca unul dintre cei mai buni dirijori din domeniul folclorului muzical. Autoritatea profesionala, pasiunea pentru melosul popular, cunoasterea detaliata a principalelor zone folclorice, pasiunea pentru studiu, arta orchestrarii pieselor folclorice, pasiunea de a lucra atât cu profesionistii, cât si cu amatorii - iata principalele calitati care l-au impus pe maestrul Ioan Cobâla.

Pentru performantele profesionale si manageriale, maestrul a fost rasplatit cu numeroase premii si diplome în tara si strainatate; este membru al „Academiei Artelor Traditionale”, a fost declarat Cetatean de onoare al Municipiului Botosani, figureaza în volumul 100 de personalitati botosanene contemporane.
În ultima perioada, s-a impus si ca un competent culegator de folclor, realizând culegerile „Cânt pe malul Prutului" si „Melodii aproape uitate" în care a „înmanunchiat” melodii din judetul Botosani, din nordul Republicii Moldova si din Tinutul Hertei (actuala Ucraina).

ORCHESTRA „RAPSOZII BOTOSANILOR"