În anul 1966 în circuitul vietii muzicale din Moldova apare un nou colectiv – Ansamblul „Mugurel” dirijat de Valeriu Negruti, solisti vocali Maria Dragan, Valentina Cojocaru, Vasile Marin, Anastasia Istrati, Lidia Bejenaru.

În cei 8 ani de activitate au mai fost la pupitrul dirijoral Alexandru Vacarciuc, Mircea Otel, Vasile Esanu. Au mai activat instrumentistii Nicolae Botgros, Petre Dabija, Ion Ciobanu.

Ansamblul „Mugurel” a sustinut o activitatea concertistica prodigioasa în localitatile Moldovei, dar si în fostele republici unionale. A înregistrat cateva programe de concert la Radio Moldova. Au realizat si un film muzical. În anul 1974 s-a desfiintat.

Orchestra de muzica populara „Mugurel” a fost re-infiintata de Ion Dascal în anul 1987.
Componenta acestui colectiv include muzicieni, care demonstreaza talent si pasiune pentru muzica populara, solisti-vocali care îsi aduna un vast si variat repertoriu, readucand în circulatie bijuterii ale folclorului national.
Pe parcursul anilor au activat în orchestra „Mugurel” Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Ioana Capraru, Tamara Chitaniuc, Ana Barbu, Constantin Rotaru, Dumitru Gheorghiu, Vlad Gheorghelas, Ileana Turcanu, instrumentistii Ion Buldumea, Timofei Rusu, Nicolae Robu, Valentin Golomoz, Sergiu Diaconu, Marcel si Catalin Dascal.

Pe parcursul anilor de activitate artistica Orchestra de muzica populara „Mugurel” dirijata de Ion Dascal a sustinut aproximativ 1000 de concerte în localitatile Moldovei.
Au realizat mai multe albumuri si CD-uri cu solisti vocali si instrumentisti, atat angajati ai orchestrei cat si invitati.
Au fost realizate mai multe serate de creatie si spectacole de divertisment organizate de OCI „Moldova-Concert”.
Orchestra „MUGUREL”, Republica Moldova