Orchestra Nationala de muzica populara „Lautarii” a fost fondata în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul si violonistul Mircea Otel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Chiar de la început formatia a fost în cautarea identitatii sale, a stilului interpretativ, a unui repertoriu adecvat, fara a se impune plenar în circuitul vietii muzicale.

În anul 1978 conducerea orchestrei „Lautarii” o preia violonistul Nicolae BOTGROS. Personalitate artistica complexa si viguroasa, dublata de o majora forta temperamentala, cu tenacitate si îndrazneala, a învins obstacole greu de imaginat. S-a afirmat în plan interpretativ si dirijoral, materializîndu-si cunostintele prin multiple realizari remarcabile. Într-un timp record reuseste sa plaseze orchestra în prim-planul muzicii populare, devenind un simbol, un fenomen inegalabil. Fiecare recital al orchestrei „Lautarii” se transforma în act de cultura de înalta calitate, atît prin interpretarea patrunsa de profunzimea redarii mesajului muzical, cît si prin varietatea repertoriului foarte atractiv. Bogata experienta scenica îi permite dirijorului Nicolae Botgros sa mentina orchestra într-o forma impecabila, desi componenta sa a cunoscut mai multe modificari.

Publicul spectator prezent la spectacolele formatiei, ele fiind frecvente, a remarcat întotdeauna virtuozitatea, sunetul rafinat si siguranta tehnica, bogatia resurselor de expresivitate, intentia de a aduce în scena frumosul sonor în creatii valoroase, precum si capacitatea de redare subtila a fiecarei nuante a partiturii. Ghidat de principiul existentei interpretarii desavîrsite, Nicolae Botgros este exigent cu sine si pretinde daruire absoluta de la fiecare instrumentist, de remarcat, mari virtuozi ai instrumentelor populare, precum si a solistilor vocali – nume sonore în peisajul melosului popular. Pe parcursul a 28 de ani, de cînd la pupitrul dirijoral se afla maestrul Nicolae Botgros, orchestra „Lautarii” a sustinut mii de spectacole de mare rezonanta în toata Moldova, dar si pe cele mai prestigioase scene din lume – Grecia, Italia, Germania, Franta, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia si alte tari. O pagina de referinta în biografia artistica a orchestrei de muzica populara „Lautarii” o constituie colaborarea cu cei mai reprezentativi exponenti ai tuturor zonelor folclorice din România, fie în spectacole, fie în înregistrari. În compania Orchestrei „Lautarii” dirijata de Nicolae Botgros au înregistrat CD-uri antologice Gheorghe Zamfir, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Ion si Ionut Dolanescu, Dinu Iancu Salajanu, Ileana Ciuculete, Mariana Ionescu, Cristi Ruscior, Camelia Ciobanu, Stana Izbasa, Viorica Macovei si altii. Fiind cea mai apreciata orchestra de muzica populara din întreg spatiul românesc, orchestra „Lautarii” a participat la prestigioase manifestari cultural-artistice la nivel de stat, al serate de creatie ale distinsilor artisti. Prezenta orchestrei „Lautarii” la „Telerevelion”, pe scenele Festivalurilor „Cerbul de Aur” de la Brasov, 5 editii si cel de la Mamaia, 4 editii, transmise în direct pe canalul România International a facilitat extinderea popularitatii orchestrei pe mapamond.

În permanenta activitate artistica, orchestra „Lautarii” a efectuat înregistrari în studiourile Radioteleviziunii cu mai multi interpreti de muzica populara, atît solisti ai orchestrei cît si invitati. De asemenea, în spectacole cu public i-a acompaniat pe toti interpretii de muzica populara. Creatii de diferite genuri interpretate de orchestra „Lautarii” sunt incluse în zeci de discuri, în coloane sonore ale filmelor si spectacolelor. Se cere mentionat faptul ca, pe lînga bijuteriile folclorice readuse în circuit si realizate în aranjament de orchestra de majoritatea instrumentistilor, sunt interpretate si creatii originale semnate de distinsi compozitori – Tudor Chiriac, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea si altii.

În anul 2000, cu prilejul marcarii a trei decenii de activitate artistica, orchestrei de muzica populara „Lautarii” dirijata de Nicolae Botgros, artist al poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, prin decret prezidential, i s-a conferit titlul onorific „Nationala”. Este cea mai înalta apreciere, deoarece acest colectiv într-adevar este oglinda poporului, sufletul natiunii exprimat prin muzica. De aceea publicul asteapta cu nerabdare fiecare spectacol al Orchestrei Nationale de muzica populara „Lautarii” dirijata de maestrul Nicolae BOTGROS. Ca pe o mare sarbatoare.
                                                                                                                       Sursa: Moldova Concert

Radio Iasi a fost partener al spectacolelor organizate de Asociatia Cultural-Artistica „Lautarii” in zilele de 19 si 20 decembrie 2010, la Palatul National din Chisinau, cu participarea extraordinara a celor mai îndragiti interpreti ai cântecului popular din Republica Moldova si România.
Spectacol aniversar „Lautarii”, partea I
Spectacol aniversar „Lautarii”, partea a II-a
Orchestra „LAUTARII”