Vineri, 18 mai 2012, începând cu ora 10, la Târgu Neamt, dupa 1 an si jumatate de pregatiri, s-a redeschis Muzeul de Istorie si Etnografie.

Cu prilejul acestui eveniment, în incinta Muzeului de pe strada Stefan cel Mare, Nr. 37 - au avut loc diverse prezentari de proiecte, comunicari stiintifice, respectiv carte. Dintre acestea amintim - Proiecte muzeale la Târgu Neamt, realizate în ultimii 5 ani (dr. Gh. Dumitroaia, director al Complexului Muzeal Judetean Neamt); Noua expozitie permanenta a Muzeului de Istorie si Etnografie Târgu Neamt (muzeograf Vasile Diaconu); Proiecte expozitionale, 2012-2013 (dr. în istorie Roxana Munteanu, muzeograf Violeta Dinu, muzeograf Florentina Buzenschi, dr. în geologie Ionut Gradianu); O contributie recenta la cresterea colectiilor muzeale: donatia prof. Vasile Vrânceanu (muzeograf Roxana Diaconu). A fost lansata si cartea istoricului bacauan Ioan Mitrea - Din arheologia si istoria Moldovei în primul mileniu crestin. De precizat ca - activitatile au fost dedicate aniversarii a 160 de ani de la Fondarea Scolii Domnesti (locatia unde este muzeul) si a 55 de ani de la înfiintarea Muzeului de Istorie si Etnografie din Târgu Neamt. Dupa prezentarile de mai sus, am reusit sa stam de vorba cu muzeograful Vasile Diaconu.

Muzeograf  Vasile Diaconu cu detalii redeschiderea Muzeului de Istorie si Etnografie Tg Neamt:





















Un rol foarte important - pentru ca Muzeul de Istorie si Etnografie din Târgu Neamt sa poata activa la parametri de înalta tinuta - l-a jucat buna colaborare dintre reprezentantii etnografiei din Târgu Neamt cu cei ai Muzeului de Etnografie din Piatra Neamt. De apreciat este gestul domnului profesor de istorie Vasile Vrânceanu, cel care, prin a sa bunavointa, a donat muzeului un numar de 1814 obiecte traditionale.

Am stat stat de vorba cu Vasile Vrânceanu atât în incinta Muzeului de Istorie si Etnografie, dar si în depozitul acestui frumos punct muzeal din Târgu Neamt:
























Daca tot am ajuns în Târgu Neamt, am reusit sa trecem pragurile - Muzeului Memorial “Ion Creanga”, respectiv al Parcului Tematic “Ion Creanga” din Humulesti.

În incinta acestor doua puncte muzeale, care “mustesc” de traditie romaneasca, am reusit sa stam de vorba cu muzeograf Roxana Josanu, respectiv administrator Niculina Gârnet. Aceste din urma voci, alaturi de muzeograful Vasile Diaconu si profesorul Vasile Vrânceanu vor fi interlocutorii emisiunii „Traditii” din ziua de joi 24 mai a.c., ora 20 si 3 minute.

Ilustratia muzicala a emisiunii va fi de pe CD-ul  - Folclor din Tinutul Neamtului, CD aparut în anul 2008, alaturi de cartea - Folclor Muzical din Tinutul Neamtului (Doina Haplea, Ioan Haplea, Ion H. Ciubotaru).


Dumitru Serban
S-a redeschis Muzeul de Istorie si Etnografie Tg.Neamt

 

Muzeograf
Vasile Diaconu
Sectiunea de Arheologie Sectiunea de Arheologie


 

 
Profesor Vasile Munteanu
alaturi de obiectele donate Muzeului
din Targu Neamt
Profesor Vasile Vranceanu 
In Muzeul din Tg Neamt
Muzeul de Istorie si Etnografie din Târgu Neamt Sectiunea Etnografie