S-a nascut in partea de sud a Moldovei, in satul Popeni, comuna Zorleni, judetul Vaslui, intr-o familie numeroasa, cu 8 copii. Mitrita Cretu iubeste cantecul popular de cand a vazut lumina zilei.
A urmat scoala generala in satul natal, apoi liceul si Scoala Populara de Arta in Bucuresti, promotia 1982 la clasa profesoarei Ecaterina Moravec, avand ca profesor acompaniator pe pianistul Stefan Olmazu.
A participat la diferite concursuri in tara obtinand printre multe alte premii si premiul de « Creator si interpret a muzicii populare ». Mitrita Cretu a fost remarcat imediat dupa terminarea scolii populare de arta de dirijorul si instrumentistul Ion Albesteanu, colaborand cu acesta in diferite spectacole organizate in tara, alaturi de interpreti cunoscuti precum : regretata Maria Apostol, Nelu Balasoiu, Maria Ciobanu, Angela Moldovan, Tita Stefan, Mituta si Dumitru Ridescu, Mioara Pitulice s.a si totodata fiind selectat pt Ansamblul Sindicatelor de Cantece si Dansuri a sectorului 4.
A debutat la Radio in anul 1986 in emisiunea „Miorita” a d-lui George Antofi cu doua melodii : doina „Ara plugul azi si maine” si cantecul „Vad ca dorul ma doboara” fiindu-i alaturi cu cobza sa maiastra regretatul Marin Cotoanta. Bazandu-se pe inspiratiile sale proprii din zona sa natala, in anul 1986 a obtinut Atestatul de Artist Liber-Profesionist ca „solist vocal de muzica populara de categoria A” Dumnealui a mai colaborat deasemenea cu regretatul Ionel Budisteanu dirijor al Ansamblului Profesionist Rapsodia Romana, unde a mai obtinut premiul special al acestui ansamblu, semnat de profesor etno-muzicolog Emilia Comisel.
Dupa diferite concursuri a avut ocazia sa o intalneasca pe doamna cantecului moldovenesc, Angela Moldovan, selectandu-l deasemenea pentru Ansamblul Hora Romaneasca, urmand o serie de spectacole in numeroase sali de spectacol precum: Palatul Sportului si Culturii, Rapsodia Romana, Sala Palatului etc, cu interpreti cunoscuti a scenei noatre romanesti.
Mitrita Cretu a castigat in 1992 concursul de inregistrare in Radio Bucuresti intitulat „Topul tinerilor interpreti” semnat de D-na profesor etno-muzicolog Emilia Comisel, dandu-i dreptul de a inregistra catece din repertoriul personal sub bagheta regretatului dirijor Paraschiv Oprea. Acesta a mai inregistrat alaturi de maestrul dirijor Ioan Cobala si orchestra Radio Bucuresti inca 9 cantece, avand posibilitatea de a-si lansa primul sau volum „Maricica, fetisoara” ce cuprindea 18 piese.
In anul 1998, Mitrita Cretu a fost angajat al ansamblului „Tara Vrancei” din Focsani, avand ca director pe d-na Maria Murgoci si dirijor al orchestrei pe maestrul Marcel Ghinea alaturi de care a desfasurat o larga activitate culturala .
Dupa un scurt timp, Mitrita Cretu a inceput o intensa colaborare cu diferiti dirijori de prestigiu din Moldova, precum maestrii : Ioan Cobala, Cristian Nastase si nu in ultimul rand Trifan Leanca. Intrucat talentul nativ si creatiile sale nu se pot epuiza, interpretul pregateste un alt album alaturi de orchestra Rapsozii Botosanilor, dirijata de maestrul Ioan Cobala. Mitrita Cretu totalizeaza sase albume si spera ca valoarea sa dobandita in tot acest timp sa fie apreciata in continuare de catre iubitorii de cantec popular.
MITRITA CRETU
Aparitii discografice:
1. Eu cant lume pentru tine
2. Hai jucati mai vasluieni
3. Du-te dor peste valcele
4. Draga mi-a fost luna mai
5. Pe drumul Popeni-ului
6. Nevasta mi-i tare draga
7. S-a trezit dorul cu luna
8. Frumos joaca batranii
9. Anicuta mea
10. Vine mandra pe carare
11. I-mi place sa joc, sa cant
12. Maicuta cand m-ai facut
13. Dorule esti ca un caine
14. Azi vreau ca sa beu
15. Dragostea-i floare de roua
16. Eu cand joc nu tac din gura
Orchestra „Ciprian Porumbescu”
Dirijor: Trifan Leanca
Inginer de sunet: Catalin Diaconu
Produse de Big Man Romania
Anul: 2006
1. Valeu cararusa mea
2. Ia mai zi mai din vioara
3. Din straini cand vin acasa
4. Is flacau de vasluian
5. La multi ani ganduri curate
6. Mi-e dor de parintii mei
7. Tot am spus ca nu ma-nsor
8. Dragele tatei copile
9. Auzi lele Marioara
10. M-am dus la stransura
11. Trec anii si nu se-ntoarna
12. Mireasa iti sade bine
13. Tata de cand ai plecat
14. Moldoveanca mea
15. Bat-o focu inimioara
16. Toate-s daruri sfinte date
Orchestra „Ciprian Porumbescu”
Dirijor: Trifan Leanca
Inginer de sunet: Catalin Diaconu
Produse de Big Man Romania
Anul: 2006
1. Moldoveanu-i vita-aleasa
2. Sa traiasca nasii mei
3. Iaca vornicei calare
4. Beau, beau cand si cand
5. Mandruta mea mi-i vecina
6. Din Zorleni pan'la Popeni
7. Mai nevasta rea de gura
8. Hai la joc cu Mos Vasile
9. Nu-i usor fara cantar
10. Fete ca in satul meu
11. Vai saraca fudula
12. In targul Barladului
13. Maricica fetisoara
14. Mandrulita din Barlad
15. Inima plina de dor
16. I-a cinstiti si ospatati
17. Anisoara mandra fata
18. Hai murgule cu caruta
Orchestra „Rapsozii Botosanilor”
Dirijor: Ioan Cobala
Inginer de sunet: Catalin Diaconu