Marinica Botea este absolvent al Conservatorului George Enescu din Iasi, sectia instrumentala, clasa de vioara.
La terminarea studiilor a fost angajat la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi ca dirijor al Ansamblului folcloric "DOINA CARPATILOR" al carui membru a fost si in perioada studentiei si al carui conducator artistic si dirijor este si astazi.
Pe parcursul celor peste 30 de ani de activitate artistica in functia de dirijor al ansamblului "DOINA CARPATILOR" a reusit sa promoveze cu succes cantecul popular romanesc in tara si in strainatate, la diverse festivaluri de folclor nationale si internationale.
In prezent Marinica Botea este si profesor asociat la Conservatorul George Enescu.
Violonistul Marinica Botea se bucura de aprecierea unanima a tuturor celor ce cunosc si iubesc muzica populara, muzica de petrecere, cafe-concert-ul si romantele. Repertoriul violonistic individual este foarte variat. Melodii vechi si noi, clasice si populare, de petrecere, de joc si de ascultare sunt interpretate cu o maiestrie desavarsita indiferent de locul unde sunt cantate: pe scena in cadrul unor spectacole cu public, la televizune, la nunti si petreceri etc.
ca artist, Marinica Botea este un profesionist adevarat care isi respecta profesia si pentru care nu exista bucurie mai mare decat bucuria celor care il asculta. Aplauzele ii dau curajul si satisfactia muncii pe care o face. Felicitarile din partea organizatorilor la sfarsitul unei petreceri sunt pentru el la fel de importante ca cele de la sfarsitul unui mare spectacol pe scena.
Multi il cunosc, multi il admira, poate unii il invidiaza dar cu totii recunosc ca este "un pic de altceva" fata de ce este in acest moment in viata muzicala si asta poate si pentru ca putini mai sunt cei care vin acum din urma si care abordeaza cu succes genuri muzicale ce merg la sufletul oamenilor.
Colaborator de marca la realizarea spectacolelor inscrise festivalului "Barbu Lautaru", Marinica Botea, in postura sa de dirijor si violonist, ne-a purtat de fiecare data cu sensibilitate si naturalete, cu vioiciune si dinamism prin fermecatorul areal folcloric al plaiurilor iesene.
Talent si daruire, har si sensibilitate, exigenta si multa munca, iata cateva din trasaturile unui artist care merita ascultat.
Aparitii discografice:
1. Batuta lui Moina
2. Hora lui Macinoi
3. Batuta de la Lungani
4. Suita dobrogeana
5. Sarba din deal
6. Hora de mana de la Lungani
7. Sarba lui Ursache
8. Batuta de la Vanatori
9. Batuta de la Siretel
10. Taraneasca
11. Hora de la Pietrarie
12. Batuta de la Lungani
13. Ciocarlia
14. Sarba moldoveneasca
15. Batuta de la Podoleni
16. Sarba olteneasca
17. Sarba de la Podoleni
18. Hangul de la Pietrarie
19. Sarba de la Rosiori
20. Taraneasca de la Pangesti
21. Hora pe batute
22. Sarba de la Rediu
23.Suita Banateana
24. Ciobanasul de la Horlesti
25. Batuta de la Vanatori
MARINICA BOTEA
Aranjamente muzicale si dirijor: Marinica Botea
Solisti: Marinica Botea, vioara (6, 7, 8, 21, 22), Viorel Macinoi, trompeta (2), Marius Borcoi, vioara (3), Mirel Roman, clarinet (5), Vasile Tanasuca, acordeon (9), paul Serban, vioara (11, 18), Marius Bogdan, saxofon (12), Marcel Oprica, trompeta (17)
Maestru de sunet: Petru Baciu
Anul: 2000