In acest album muzical instrumentistii solisti profesionisti, sotii Lucia si Oleg Sacaliuc, absolventi ai Academiei de muzica din Chisinau in anul 1993 respectiv 1995, ne ofera „Pe-ntrecute” o salba de bijuterii musicale alaturi de un grup de alti virtuosi interpreti proveniti de la orchestre de muzica populara  prestigioase din Suceava, Chisinau si Botosani. Generozitatea melodiei este evidentiata de Ion Oloieru, Trifan Leanca si Constantin Arvinte in prelucrari muzicale suple care inalta simtirea ascultatorilor, cu eleganta unor colonade muzicale miniaturale spre pridvoarele clasicismului autohton incarcat de poezie. Povesti de dragoste implinita, imagini de la hora si nunta, de la reuniunile muzicale familiale le gasiti in acest album pe sursele autentice ale folclorului, melodiilor lautaresti si al pieselor concertante din traditia Bucovinei, Tarii de Sus si nordului Republicii Moldova. Ele au fost selectate de cei doi solisti Lucia si Oleg Sacaliuc si recomandate de apropiatii lor, dirijorul Sergiu Ciuhrii, rapsodul Vasile Ursache, acordionistul Ion Oloieru, profesorului Valeriu Coman si violonistul Constantin Lupu. Muzica celui de-al doilea album inregistrat de Lucia si Oleg Sacaliuc vine in continuarea realizarilor din albumul lor de debut si se remarca prin bogatia elementelor artistico-muzicale imbinate cu maiestria interpretativa a celor doi solisti violonisti facand neobservata trecerea de la rafinamentul muzicii culte la stilul lautaresc. Aceste calitati dovedesc inca o data inteligenta si cunoasterea aprofundata a muzicii de la cea culta instrumentala la cea de traditie folclorica si lautareasca. Aceste randuri sunt adresate in primul rand iubitorilor muzicii pentru a-i determina sa cumpere albumul Pe-ntrecute pentru ca taina, maiestria si inefabilul muzicii autohtone se afla in ascultarea acestor creatii de patrimoniu muzical cu atentie, dragoste, si recunostinta in clipele de reculegere sufleteasca sau de exuberanta si fericire.

                                                                    Aurelian Popa Stavri,
                                                                    Redactor muzical, realizator de emisiuni Radio Romania
LUCIA SACALIUC
Nascuta in Basarabia, din parinti lautari, a studiat muzica la liceul de specialitate din orasul Balti, apoi a absolvit Facultatea de muzica “Gavril Muzicescu” din Chisinau, in 1993, instrument vioara.
La Chisinau a evoluat in orchestrele de muzica populara „Martisor”, „Moldoveneasca”, „Barbu Lautaru”.
In 1995 s-a stabilit in Botosani, ca angajat in orchestra “Rapsozii Botosanilor”. Aici a pus în valoare, timp de 10 ani, melosul popular din zona natala si din zona Botosani.
In primavara lui 2006 a devenit liber profesionista. Colaboreaza cu mai multe orchestre din tara, „Ciprian Porumbescu” Suceava, „Busuiocu” din Bacau.
Violonista exceptionala, a realizat impreuna cu Oleg Sacaliuc doua CD-uri intitulate “Zii scripcare” si “Pe-ntrecute”. Aici gasim reunite melodii de joc, de dor, de nunta din Moldova si Basarabia, unele preluate de la Vasile Ursache, regretatul violonist al orchestrei „Rapsozii Botosanilor”.
A participat la multe turnee nationale si internationale (China, SUA, Vietnam, Rusia, Emiratele Arabe, Norvegia).
Oleg si Lucia Sacaliuc - „Pe-ntrecute”
Casa de discuri: Spiros Galati
Anul: 2011
Aranjamente orchestrale: Ion Oloieru, Constantin Arvinte(5), Trifan Leanca (1, 10, 19)

Compozitori:  Sergiu Ciuhrii (11), Valeriu Coman (2, 14, 16), piesa 3 - Batuta piscata si piesa 12 - Sarba lui Tudose sunt din repertoriul violonistului Vasile Ursache

Interpreti:
Oleg Sacaliuc-1, 3, 6, 8, 9, 15, 19
Lucia Sacaliuc-2, 4, 5, 7, 11, 12, 13, 14, 16
Duet: 10, 17, 18

Instrumentisti: M.Gheras (nai), I.Tanta (trompeta), V.Cazacu (clarinet), P. Oloieru (acordeon), R. Mitoceanu (braci), A. Ciobanu (trombon), D. Axinia (contrabas),  O. Sacaliuc (vioara).
Inginer de sunet: Costel Esanu, Miltiade Ichim
Aparitii discografice:
Acest CD intitulat “Pe-ntrecute” aduce o unda de aer proaspat in atmosfera uneori imbacsita de “facaturi” a manifestarilor folclorice ale unor televiziuni de la noi. Prestatia artistica a acestor doi violonisti este, pentru inceput, cuceritoare si se mentine astfel pana la ultimele piese muzicale. Ei poseda o tehnica violonistica de un ridicat nivel, datorita serioaselor studii facute la valoroasele scoli de muzica din Chisinau si preocuparilor zi de zi de a-si perfection aceste calitati si de a-si intocmi si imbogati permanent repertoriul cu noi si expresive doine, cantece de ascultare si melodii de joc moldovenesti.CD-ul sotilor Sacaliuc ofera spre ascultare variate melodii de jocuri din Moldova,Bucovina si Basarabia, intr-un autentic stil de interpretare violonistica specific vestitilor lautari moldoveni de altadata si de curand: Barbu Lautaru, Alexandru Bidirel, Sidor Andronicescu,Gheorghe si Ion Dragoi, Dumitru Blajinu, Costica Lupu, Vasile Ursache, Valeriu Coman, Emil Croitoru.
In jocul denumit “Coraghiasca”, cei doi violonisti au o prestatie antifonica plina de prospetime,imbinand ingenious pasagii in arco cu incheieri cadentiale in pizzicato, aceleasi procedee sunt folosite si intr-o alta melodie de joc “Braul pe sase”, specifica zonei Muscel din jud. Arges.
In melodia instrumental-violonistica de sorginte popular moldoveneasca-munteneasca: ”Ceasornicul” aportul celor doi violonisti este egal in stralucire si expresivitate, reliefand cu claritate frumusetile liniei melodice, care se desfasoara cand calm si linistit, cand navalnic si impeturos, in modalitati variate care dezvaluie deosebitele calitati tehnico-interpretative ale acestor doi talentati  violonisti, sot si sotie.  
In doina, Lucia Sacaliuc ne arata, pe langa abilitatile tehnice ale pasagiilor melismatice, o deosebita sensibilitate si expresivitate in intonarea calma si calda, elegiaca si melancolica, a frazelor acestei frumoase doine moldovenesti. Acompaniamentul orchestrei conduse de Ion Oloieru a asigurat o buna sustinere ritmica, armonica a acestui inedit, interesant si fermecator buchet de vechi melodii moldovenesti interpretate de catre violonistii Lucia si Oleg Sacaliuc.
                                                                                                                                                    
                                                                                                                          Constantin Arvinte