Dobrogea – batrânul tinut cu tarmurile-i leganate de valurile Dunarii albastre si ale Marii Negre, este locul unde s-a nascut interpretul Ionut Urdes. De pe aceste meleaguri se deschid orizonturile de apa catre toate colturile lumii, de aici porneste civilizatia armonioasa a mai multor etnii, aici se intersecteaza culturi, religii, traditii si obiceiuri stravechi.
Copilaria lui Ionut Urdes a fost leganata de cântecele specifice meleagurilor dobrogene, cântece care reflecta unduirea trestiei batrâne, lunecatul lin al luntrei pescaresti sau zbuciumul valurilor înspumate. Atunci când face referire la începuturile carierei sale muzicale, interpretul Ionut Urdes afirma: „am început sa cânt înca dinainte de a ma naste prin intermediul parintilor mei” – Ioana Urdes si Ion Urdes, ambii interpreti de muzica populara, solisti ai ansamblurilor profesioniste „Delta Dunarii” (între anii 1970 – 1982) si „Baladele Deltei” (Ion Urdes - între anii 1997 – 2010) din Tulcea. Crescut într-un mediu în care cântul popular reprezenta o pornire fireasca în ceea ce priveste exprimarea celor mai adânci trairi si simtiri ale sufletului, Ionut Urdes a mostenit de la parintii sai atât glasul cald si bine timbrat precum si dragostea pentru folclorul românesc.
Înca de mic copil a pasit pe scena interpretând cu drag melodii populare din zona folclorica a Dobrogei de Nord, mai întâi ca elev de gimnaziu în cadrul ansamblului folcloric al scolii sub conducerea profesorului Gheorghe Hogea, apoi în cadrul ansamblului „Doruletul” al Palatului Copiilor din Tulcea, ansamblu condus de maestrul coregraf Stefan Coman. Urmeaza cursurile Liceului de Muzica „George Georgescu” din Tulcea iar în anul 1994 ia drumul capitalei, continuându-si pregatirea muzicala la sectia Canto a Liceului de Muzica si Coregrafie „Dinu Lipatti” din Bucuresti.
De-a lungul timpului a participat la numeroase festivaluri si concursuri de interpretare a cântului popular, premiile obtinute confirmând de fiecare data faptul ca drumul ales de interpretul Ionut Urdes era unul firesc. Însa un moment crucial în cariera interpretului Ionut Urdes a venit la vârsta de 17 ani, în anul 1995, odata cu câstigarea unui foarte important concurs – considerat o adevarata piatra de încercarea pentru toti colegii sai de generatie: „Topul Tinerilor Interpreti de Muzica Populara” – spectacol/concurs acompaniat de Orchestra Radio condusa de regretatul maestru Paraschiv Oprea. Concursul a fost organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune la Sala „Mihail Jora” din Bucuresti. Faptul ca atât juriul, cât si publicul i-au acordat votul de încredere a constituit pentru interpret un imbold foarte important, cu atât mai mult cu cât de numele specialistilor prezenti în juriu (Elise Stan, Eugenia Florea, Steluta Popa, Paraschiv Oprea, Gheorghe Oprea) se leaga evolutia artistica a majoritatii interpretilor din generatia sa. Câstigarea acestui important concurs i-a prilejuit primele imprimari cu o orchestra profesionista – Orchestra Radio si prezenta în numeroase spectacole în care a dat glas melosului dobrogean.
Desi s-a format artistic în ambientul melosului popular, Ionut Urdes a ales sa îsi largeasca orizontul cultural prin studiul muzicii clasice, urmând studiile sectiei Canto a Conservatorului din Iasi, continuând apoi cu Masteratul în interpretare vocala si sustinerea doctoratului în muzica/interpretare vocala în cadrul aceleiasi institutii de învatamânt superior. Cizelarea personalitatii artistice prin intermediul studiului muzicii clasice a fost de bun augur pentru tânarul interpret si nu l-a determinat sa renunte la a-si exprima eu-l artistic prin intermediul cântului popular.
Actualmente Ionut Urdes este lector universitar doctor la catedra de Canto a Facultatii de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi, unde îndruma vocile tinerilor interpreti pentru care si-a asumat raspunderea construirii unui drum artistic.
Printre tinerii studenti aflati sub îndrumarea sa se numara interpreti din toate zonele folclorice, muguri de talent care duc mai departe cu cinste tezaurul folcloric românesc pe numeroase scene din tara si de peste hotare: Irina Gorga, Ioana Dîrstar, Veaceslav Bînzari, Ilie Caras
IONUT URDES
Galerie foto 2011:
Videoclipuri:
Aparitii discografice:
Aranjamente muzicale: Dirijor prof. Stefan Petriman
Si-au dat concursul:
Stefan Petriman, vioara, viola;Daniel Straton, vioara; Stefan Negura, clarinet, fluier; Robert Mironica, trompeta; Doru Cimpoieru, acordeon; Florin Candrea, contrabas; Viaceslav Besan, tambal;
Inregistrare si mastering:
Nicu Caraignat, Vlad Ivanov
Coperta si tehnoredactare:
Vlad Ivanov
Producator: Live Star Studio S.R.L. Tulcea