Duminica, 4 martie 2012, in Sala Palatului National din Chisinau, a avut loc spectacolul aniversar de muzica populara dedicat dirijorului si compozitorului Ion Dascal, la 40 de ani de activitate artistica si 60 de ani de la ziua de nastere.

Invitati de onoare au fost nume de referinta ale muzicii populare din spatiul romanesc: maestrul Nicolae Botgros, dinastia Dascal, Mihai Amihalachioaie, Serghei Ciuhrii, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Margareta Clipa, Petrica Matu Stoian, Dinu Iancu Salajan, Ioana Capraru. Au mai participat Constantin Bahrin, Ana Barbu, Silvia Zagoreanu, Ciprian Cocalia, Rodica Buhna, Nicu Mata, Costica Rotaru, Nicolae Ciubotaru, Ansamblul de dansuri populare ,,Fluieras”.

Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra de muzica populara „Mugurel” iar moderatori au fost Stefan Culea, Maricica Munteanu, Alexei Revencu si Laurentiu Ursachi (Radio Iasi).

Ion Dascal a primit felicitari din partea Ministerului Culturii si a primului ministru, Leonid Bujor, consilierul prim-ministrului oferindu-i maestrului un imens buchet de trandafiri albi, cu felicitari pentru promovarea imaginii Republicii Moldova, iar Gheorghe Postica, viceministrul Culturii, i-a daruit lui Ion Dascal, la randul sau, un buchet de trandafiri rosii, cu felicitari pentru ca a sprijinit valoarea si a pastrat neclintit spiritul si sufletul muzical al neamului romanesc.

Cu aceasta ocazie maestrul Ioan Dascal a primit din partea Radio Iasi o diploma de onoare, pentru contributia adusa promovarii folclorului in spatiul romanesc.

La deschiderea concertului jubiliar, orchestratorul Ion Dascal si-a lansat cartile „Are mama doi feciori”, care cuprinde mai multe creatii semnate de îndragitul dirijor si  „O viata, muzica, destin”.

Ion Dascal s-a dedicat muzicii populare timp de 40 de ani, în mare parte si Orchestrei „Mugurel”. A pus baza multor orchestratii, pentru cei mai în voga interpreti de muzica populara din tara. Pe parcursul anilor de activitate artistica, Ion Dascal, impreuna cu Orchestra de muzica populara „Mugurel”, au sustinut aproximativ 1.000 de concerte în localitatile Moldovei. Au realizat mai multe albume si CD-uri cu solisti vocali si instrumentisti.
CAM_0024 CAM_0025 CAM_0030
CAM_0034 CAM_0044 CAM_0047
Maestrul Nicolae Botgros
Nicolae Ciubotaru
Ciprian Cocalia
Margareta Clipa
Nicolae Glib
Ioana Capraru
04.03.2012 Spectacolul aniversar “Ion Dascal - 40 de ani de activitate, 60 de ani de la nastere”
Evenimentul a fost reflectat si in emisiunea „Dedicatii muzicale” realizata de Laurentiu Ursache: