19-22.07.2012 Festivalul International de Folclor „Întîlniri Bucovinene”

Audio, text:
Adriana Dascalu
corespondent Radio Iasi de Suceava


Istoric

Sub aceasta denumire, Festivalul International de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, se desfasoara, începând din 1990, manifestarile anuale ale festivalului. Ideea a cucerit doua personalitati, mai întâi: pe profesorul filolog slavist al Universitatii Varsovia, cernautean de origine, Kazimierz Feleszko si pe etnograful de la Casa de Cultura a orasului polonez Pila, Zbigniew Kowalski.
Începuturile acestui festival îsi au originea în anul 1986, când, în oraselul Jastrowie, care se afla nu departe de orasul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcatuit din emigranti polonezi în Bucovina.
Organizatorii festivalului s-au lamurit dupa câtva timp ca imboldul care i-a mânat sa se apuce de treaba, si i-a calauzit în timp, a fost nevoia de conservare si propagare a imaginii Bucovinei ca regiune multinationala în care grupurile etnice diferite au trait si traiesc în buna întelegere si fara conflicte între etnii.
Prima editie a festivalului a avut loc la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de „Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”. La aceasta editie au participat 9 grupuri artistice - 7 dintre ele fiind din Polonia, iar 2 de peste hotare: unul polonez din România si altul ucrainean din Cernauti.
A doua editie a avut loc de pe 30 mai pâna pe 2 iunie în 1991. Ea a reunit 13 grupuri artistice. În afara celor 7 grupuri din Polonia, au participat câte 3 grupuri din România (2 grupuri poloneze si unul românesc) si din Ucraina (un grup polonez si 2 grupuri ucrainene).
Doua editii ale festivalului fiind deja consumate, atmosfera „Întâlnirilor Bucovinenilor” si sustinerea ei în Polonia, dar si în alte tari, mai întâi de toate în Bucovina (România si Ucraina), au demonstrat ca, în pofida timpului si a schimbarilor ce avusesera loc în ultimii zeci de ani în Europa de est, traditia bucovineana, de toleranta si de buna întelegere, continua sa-si gaseasca sustinatorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia ca festivalul trebuie sa capete un caracter nou.
Pasiunea bucovinenilor polonezi pentru polonezii ucraineni, români si pentru alti fârtati împrastiati în lume, a condus la necesitatea producerii unor schimbari în programul festivalului, care capata astfel un caracter international. Pentru a evita evidentierea si prezenta numai a grupurilor folclorice si traditionale poloneze, organizatorii au hotarât sa largeasca participarea la festival prin invitarea unor grupuri apartinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul International de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia si de a prezenta, prin folclor, bogatia principala a Bucovinei: relatiile de buna vecinatate, la baza carora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul si nu încurcatele sisteme politice, stima, întelegerea si respectul între diferentele etnice, culturale si religioase.
Drept rezultat, „Întâlnirile Bucovinene” s-au transformat într-un festival international, iar Jastrowie si Pila - Polonia, au devenit centrele de prezentare a creatiei si traditiilor populare bucovinene, intrând astfel în istoria Bucovinei si a bucovinenilor împrastiati prin toata lumea, ca sarbatoarea anuala a culturii populare a regiunii. Ideea principala a „Întâlnirilor Bucovinene” este convingerea ca, atât timp cât „sustinerea si prezentarea integrala a valorilor bucovinene în general, ca si a identitatii culturale proprii, le sunt la fel de necesare bucovinenilor care locuiesc peste Prut si pe Siret, pe cât le sunt bucovinenilor emigranti” - dupa cum spunea Zbigniew Kowalski, organizatorii vor pastra forma actuala de organizare a festivalului.
Scopul principal al Festivalului International de Folclor „Întâlniri Bucovinene” stabilit de organizatori consta în: prezentarea bogatiei cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnica, prin aducerea în scena a unor manifestari artistice traditionale complexe si diverse: vocale, coregrafice, muzicale, precum si a portului si a obiceiurilor bucovinene; favorizarea cunoasterii reciproce dintre membrii grupurilor artistice bucovinene prin participarea nemijlocita la festival; prezentarea valorilor Bucovinei, care se manifesta în buna întelegere dintre oameni si în respectul reciproc, în toleranta inter-etnica si în buna convietuire; propagarea imaginii Bucovinei ca exemplu de întelegere, de armonie si colaborare, de respect reciproc între etnii si de pastrare nestirbita a identitatii culturale a fiecarei comunitati etnice; apropierea si cunoasterea reciproca a popoarelor europene prin grupurile care le reprezinta; pastrarea folclorului emigrantilor bucovineni în Polonia, Ungaria, Slovacia si Germani, pentru care „Întâlnirile Bucovinene” ofera posibilitati de contact în forma organizata cu Bucovina si cu locuitorii ei actuali.

Toate editiile festivalului, de la prima la cea de-a IX-a, s-au desfasurat anual în Jastrowie si în localitati din Polonia.

Realizarea festivalului, de la început în Polonia, calatoriile organizatorilor si ale ansamblurilor bucovinene din Polonia în Bucovina, au aratat ca deplina prezentare a fenomenului cultural si social al regiunii nu poate exista fara „Întâlnirile Bucovinene” organizate chiar la izvoare si, daca se poate, si în alte comunitati ale refugiatilor bucovineni. asa s-au nascut ideea si stradaniile privind largirea si organizarea acestui festival în Bucovina.

Conditiile favorabile au aparut în anul 1999 si ele au coincis cu sarbatorirea a 10 ani de existenta a festivalului. Dupa o prima parte poloneza, traditional organizata la Jastrowie si Pila (Polonia), festivalul a ajuns pe Prut si pe Siret, iar manifestarile lui au avut loc, mai întâi în România la Câmpulung Moldovenesc, judetul Suceava, si apoi în Ucraina la Cernauti. În anul 2000, co-organizatori ai festivalului au devenit maghiarii bucovineni, iar orasul Bonyhád a devenit cea de a patra arena a Festivalului International de Folclor „Întâlniri Bucovinene”.

Confirmarea dorintei participantilor de a continua festivalul ca o manifestare multi-nationala bucovineana s-a facut de atunci, prin înnoirea anuala a protocolului de colaborare între partile organizatoare. La 15 ianuarie 2000, la Cernauti - Ucraina, a fost semnat protocolul ucraineano-polono-româno-ungar. „Întâlnirile Bucovinene” ocupa astfel un loc exceptional între festivalurile folclorice internationale din Europa, devenind între timp, cea mai mare manifestare europeana de acest gen, la care sunt prezentate folclorul si traditiile Bucovinei prin participarea organizatorica a patru tari în care traiesc fosti locuitori ai Bucovinei si urmasii acestora.

Acest festival constituie un factor important de influentare pozitiva a legaturilor dintre indivizi, dintre etnii, dar si dintre statele central si est europene. Acest festival, organizat în cele patru tari: Polonia, România, Ungaria si Ucraina, din luna mai si pâna în octombrie, motiveaza tânara generatie bucovineana sa preia cu entuziasm si sa continue traditia festivalului.
Între 19 si 22 iulie, la Campulung Moldovenesc se desfasoara cea de-a XXIII-a editie a Festivalului International de Folclor „Întalniri Bucovinene”. Manifestarile au inceput joi dupa-amiaza, 19 iulie, de la la ora 16.00, cu simpozionul „Bucovina, o Europa in miniatura”.

Tot dupa-amiaza a avut loc loc parada portului popular, au fost organizate expozitii culinare si de fotografie, si a fost dechis targul mesterilor populari. La Festival participa aproximativ 60 de grupuri folclorice din Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia si România.