A X-a editia a Festivalului National al Pastravului de la Ciocanesti
 
În perioada 15 - 18 august în comuna muzeu Ciocanesti s-a desfasurat a X-a editie a Festivalului National al Pastravului.

Prima zi a festivalului a fost dedicata paradei portului popular, lansarilor de carti si CD-uri  dar si vernisajului unei expozitii cu lazi de zestre.
Stânile de pe Suhard atrag tot mai mult turistii.
“Sus ,sus, sus la munte sus, ca acolo si pastravu-i dus”, a fost invitatia facuta celor  prezenti la Ciocanesti pentru a vizita stânile din Muntii Suhard alaturi de Ansamblul “Bradutul” din Botos. Pe lânga stâni o parte dintre turisti s-au oprit si la Manastirea Sfânta Cruce, locul de unde drumul pietruit continua destul de abrupt spre culmea Muntilor Suhard.

Toti cei care au ajuns la aceste stâni au ramas impresionati de conditiile oferite pentru personalul stânii, dar si pentru cei care poposesc aici. Turistii au gasit în vârf de munte stâni cu cabine de dus, toalete moderne, apa la chiuveta. Gheorghe Giosan, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Animale din  Ciocanesti, cel care s-a ocupat de stânile de pe munte, ne-a spus ca oamenii care stau cel putin 4 - 5 luni cu animalele pe munte trebuie sa aiba conditii bune de locuit iar produsele obtinute la stâna trebuie sa respecte conditiile din Uniunea Europeana.

Alexandru Scheu a fost gazda a peste 200 de oameni la Stâna Svetarie. Pe lânga cas si urda, toti cei care au ajuns la aceasta stâna au putut degusta cârlan jintuit si alte bucate din carne de oaie pregatite la ceaun. Alexandru Scheu ne-a spus ca este cea mai frumoasa stâna din tot Suhardul aflata pe cel mai întins platou de unde se pot admira toate asezarile din vale. Turistii au fost interesati si de modul cum se facea svaiterul, mai ales ca lânga moderna stâna au ramas ruinele beciului în care Svaiterul era pastrat pentru maturare 120 de zile.

„În trecut, în acest beci se tinea svaiterul la dospit timp de patru luni. Beciul are o vechime de peste 150 de ani, erau mai multe compatimente unde se punea svaiterul la maturare”, a spus baciul Alexandru. 

Plutele au  pornit iar pe Bistrita Aurie

Circulatul cu plutele pe Bistrita Aurie, ocupatie straveche a ciocanestenilor, a fost un alt punct de atractie al Festivalului Pastravului. Vineri, 16 august, pe lânga Concursul de pescuit la pastrav ale carui manse s-au desfasurat atât dimineata, cât si dupa-amiaza, putin înainte de prânz de la „Podul Negru” din Botos au pornit plutele pe Bistrita.

Ocupatie veche de sute de ani, plutaritul a ramas doar o amintire pentru oamenii din Ciocanesti si a devenit o atractie turistica pentru cei care ajung în zona la mijlocul lunii august. Ca si în ceilalti ani, plutele au fost conduse de Vasile Morari, un om trecut de 60 de ani, ajutat de Savu Rusu si câtiva ucenici. El construieste plute de la 16 ani, iar de la 17 ani le si “cârmuieste”, meserie pe care a învatat-o de la tatal sau. Calatoria cu pluta a durat aproape cinci ore, din cauza apei mici, de multe ori fiind necesara interventia unui utilaj pentru a tracta plutele. Localnicii, îmbracati în straie populare, au asteptat cu afinata, tuica si placinte trecerea plutelor, asa cum o faceau si în urma cu mai bine de 40-50 de ani. Si pentru ca nu au reusit sa-i cinsteasca pe plutasi i-au cinstit pe turisti cu bunatatile pregatite.

Concursul de pescuit la pastrav


La concursul de pescuit la musca au participat 15 pescari arbitrati de tot atâtea arbitri. Acestia au avut si rolul de a ecologiza sectoarele de pescuit. Locul I a revenit lui Adi Ignat din Suceava, locul al doilea i-a revenit lui Marcel Hânceanu din Vatra Dornei, locul al treilea lui Valeriu Rebenciuc din Suceava, iar pe locul IV s-a situat campionul national la spinning si vicecampion mondial în 2011, (PACO- Ion Dumitru) adus de Paul Munteanu, unul dintre participantii la toate editiile festivalului. Tot pe Valea Bistritei s-a tinut etapa finala a Campionatului national de pescuit de pe mal la pastrav stilul spinning, organizat de Liga româna de spinning. Dupa aceasta etapa se definitiveaza lotul national pentru pescuit de pe mal la pastrav. În cadrul concursului s-a populat râul Bistrita cu 1500 bucati puiet de pastrav curcubeu. Pregatirea, desfasurarea si premierea concursului de pescuit a fost facuta de membrii clubului Rotary Vatra Dornei prin Leonard Rey. 

Pastravul alaturi de medicamentele naturale ale Bucovinei

Concursul de arta culinara a reunit pe cei mai buni bucatari în prepararea produselor din peste. Sase ciocanesteni au fost premiati pentru gustul produselor, modul de aranjare, orginalitate, diversitate de produse prezentate. Au primit diplome, premii în bani si produse cosmetice oferite de Avon, Taran Laurentia Cecilia - pentru varietatea produselor, Mihalciuc Olguta - pentru cea mai gustoasa reteta de bors de peste, Taran Elisaveta - pentru reteta ingeniaosa de pizza cu pastrav, Scheul Laura - pentru cea mai originala reteta, peste cu nuca, Taran Stela - pentru cea mai frumoasa prezentare, Morosan Vlad - pentru platoul pastravarului. Si gazda concursului, pensiunea Melos a primit un premiu pentru “Cea mai ospitaliera gazda”. Presedintele juriului a fost doamna Marilena Niculita alaturi de alti degustatori. 

Toti cei care au ajuns la Ciocanesti au putut servi bors de pastrav sau pastrav prajit cu mamaliguta, sau au putut degusta din “medicamentele naturale ale Bucovinei”, asa cum a numit  Stefania Chiloti produsele obtinute din  fructe de  padure.

„Nici un fel de medicament nu este ca siropurile naturale din afine, brad, zmeura, catina, facute dupa cele mai bune retete, naturale 100 % pentru ca nu se foloseste decât fructe si zahar”, a precizat doamna Stefania..

Spectacole la lumina focului de tabara

În fiecare seara, de la ora 20.00, toti cei care au ajuns la Ciocanesti s-au adunat în jurul focului de tabara alaturi de solisti si formatii îndragite printre care s-au numarat  Ion Paladi, Ansamblul “Dorna Dorului”, Ansamblul “Plaiurile Pojorâtei”, Haiducii, Datina, Sorin Ursan Delaclit, Mircea Baniciu, AMI. Daca unii dintre artisti au preferat scena, altii, cum au fost si membrii trupei Datina, au preferat sa sutina recitalurile în jurul focului de tabara si sa intre în hora cu cei prezenti.

Duminica, în pauzele dintre evolutiile artistice ale formatiilor invitate a avut loc premierea celor mai frumoase case, care pastreaza nealterate motivele populare specifice localitatii Ciocanesti, premierea celor mai frumoase gradini cu flori si a celor mai frumoase pastravarii. Festivalul s-a încheiat cu “Hora plaiesilor” dansata alaturi de Elisa Hechelciuc.
Muzica clasica si caricatura pe malul Bistritei
Ovidiu Ambrozie Borta (BOA), a încântat publicul prezent la festival cu o expozitie de desene si a executat portretecelor care au dorit ca artistul sa le surprinda partea satirica a fetei.

Pentru aproximativ doua ore, Casa parohiala din Ciocanesti s-a transformat în sala de auditie pentru iubitorii muzicii clasice.Aici a avut loc a treia editie a  manifestarii “Compromisuri muzicale”, organizata de preotul Ilie Russu. Au evoluat la pian, vioara si vocal, Rusu Mihai, Rusu Gabriel, Niculita Laura Maria si Scheul Simona.  

Muntii Suhard, destinatie de vacanta

„Anul acesta am desfasurat Festivalul Pastravului pe Bistrita, unde are loc concursul de pescuit, pe malurile Bistritei unde se desfasoara concursuri culinare, concursuri sportive, spectacole si alte activitati dar si la înaltine, pentru ca si pastravul în anumite perioade, o ia pe pâraie spre izvoare, spre vârful muntelui. Am fost cu peste 200 de turisti pe Suhard pentru a le prezenta frumusetile Suradului. În virtutea traditiei toti cei prezenti au fost primiti cu colac, sare si afinata. Am avut pregatite surprize la toate cele patru stâni construite pe Suhard la standarde europene. Ne face placere sa prezentam si altora ce am facut noi aici în speranta ca vor trage învataturile necesare si îi vor determina si pe altii sa faca la fel. Promovam Muntii Suhard pentru ca dorim ca pe viitor acest masiv muntos sa îl transformam într-o destinatie de vacanta pentru cei care vin în zona noastra”, ne-a declarat primarul din Ciocanesti, Radu Ciocan. 


                                                                                                                 SILVIU BUCULEI
concurs pescuit 1 Concurs pescuit 2 Concurs pescuit 3 Concurs pescuit 4 festivalul pastravului 1
Hora la foc de tabara In drum spre stani La stana pe Suhard 1 La stana pe Suhard 2 La stana pe Suhard 3
La stana pe Suhard Plutarit 1 Plutarit 3 Primire la stana pe Suhard specacol muzica clasica 1
specacol muzica clasica 2 specacol muzica clasica 3 spectacol 1 spectacol 2 Haiducii spectacol 3 Datina la foc de tabara
Gheorghe Giosan Presedintele Asoc spectacol la stana Spectatori rcital M Baniciu spectatori Stefania Chiloti
Plutarit 2 Ursan Delaclit M Baniciu premiere concurs culinar M Baniciu primeste trofeul festivalului