18-20.07.2012 Festivalul national al ansamblurilor folclorice ale copiilor
                     “Dorna, plai de joc si cântec”
Î

Sunt încântat sa vad o formatie care împlineste astazi 35 de ani de activitate. Este vorba de Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor Vatra Dornei, formatie care a reusit sa aduca în aceasta perla a Bucvoinei care este Vatra Dornei copiii din foarte multe judete ale tarii. Eu am sa va acord tot sprijinul pentru ca la urmatoarele editii sa avem câte o formatie din toate judetele tarii. Vreau sa invit toti dorneii sa ni se alature la acest festival pentru ca sunt traditii si obiceiuri populare care trebuie pastrate si transmise mai departe” a spus Ilie Boanches, primarul municipiului Vatra Dornei

Cinci zile de manifestari dedicate copiilor

Ideea acestui festival îi apartine lui Vasile Morosan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei. În urma cu cinci ani, acesta a marcat, prin prima editie a Festivalului national de folclor al copiilor „Dorna, plai de joc si cântec”, 30 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric condus de profesorul Gavril Morosan.

„Astazi dam startul Festivalului “Dorna, plai de joc si cântec”, dar în acelasi timp dam startul mai multor manifestari educative dedicate copiilor. Este vorba despre Târgul Copiilor Mestesugari care va încee joi, 19 iulie si se va desfasura timp de doua zile, iar sâmbata si duminica se va desfasura pe aceasta scena a XVII-a editie a Festivalui national de muzica usoara Muzritm. Multumesc tuturor copiilor, profesorilor care au facut efortul de veni la Vatra Dornei. Suntem bucurosi ca sunt alaturi de noi la cea de-a XXXV-a aniversare a Ansamblului „Balada Dornelor”.

Dedicat memoriei prof. Gavril Morosan, festivalul are ca scop promovarea folclorului în rândul tinerilor, dar si diversificarea experientei participantilor în ceea ce priveste modalitatile de punere în valoare si de transmitere a folclorului” a precizat prof. Vasile Morosan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei la deschiderea festivalului.

La festival participa ansambluri folclorice din judetele Suceava, Arad, Botosani, Bacau, Brasov, Maramures, Olt si Tulcea. Pe scena din parcul municipal vor evolua Fanfara Palatului Copiilor din Botosani si ansamblurile “Plaiurile Dornelor” si “Balada Dornelor” din Vatra Dornei, “Mugurelul” din judetul Maramures, “Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor, “Crai Nou” din Brasov, “Mugurelul” din Botosani, “Zarandul” din Arad, “Dor” din Tulcea, “Raraul” din Câmpulung Moldovenesc, “Brâuletul” din judetul Olt, ”Poienita” din Poiana Stampei, “Ciobanasul” din Radauti, “Nadiia Zamku” din Siret.

Dorinta si sacrificiu, calitati pentru a obtine Marele Premiu

De la presedintele juriului, prof. univ. dr. Doru Albu, prorectorul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi, am aflat ca, printre calitatile pe care trebuie sa le îndeplineasca un participant la festival, pentru a se bucura la final de Marele Premiu se numara în primul rând dorinta si apoi sacrificiu, “pentru ca sunt în spatele spectacolelor, a reprezentarilor, sute si chair mii de ore de munca atât a copiilor cât si a îndrumatorilor.

Depinde si de moment, mai ales la dansuri, daca totul decurge normal. Important este ca fiecare câstiga în acest concurs. Ei se detaseaza foarte bine unii de altii, sunt unii care ies din acea masa, si sunt sigur ca nu ne va fi greu sa acordam Marele Premiu. Apoi sunt un numar suficient de premii cu ajutorul carora vom aprecia solisti instrumentisti, solisti vocali, dansatori, traditii, obiceiuri. Trebuie sa încurajam acesti tineri, pentru ca, daca nu suntem înfipti bine în radacinile trecutului nu vom avea viitor. Este foarte bine ca organizatorii au invitat si un grup de aromâni. Trebuie invitate si alte etnii pentru ca este bine sa le cunoastem traditiile, obiceiurile, e bine ca ei, chiar daca sunt români, sa îsi pastreze obiceiurile etniei” a precizat Doru Albu. Prof. univ. dr. Doru Albu este pentru a treia oara presedintele juriului la Festival “Dorna, plai de joc si cântec”. Domnia sa a fost la prima editie, a treia si la ce-a de-a cincea editie, o editie jubiliara.

Spectacolul-concurs a continuat si joi pe scena din parcul statiunii, urmând ca astazi, 20 iulie sa aiba loc o parada a portului popular pe traseul Casa de Cultura - Primarie - str. Luceafarului - alee principala parc) urmata de decernarea premiilor si spectacolul de gala care se va desfasura tot în parc.

Manifestarea de la Vatra Dornei este cuprinsa în calendarul activitatilor extrascolare ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si este sustinuta financiar de Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Primaria Vatra Dornei, Consiliul Judetean Suceava, Centrul Cultural Bucovina si si sponsori..


Dorna plai de joc si cantec
In perioada 18-20 iulie, la Vatra Dornei, se desfasoara editia a V -a a Festivalului national al ansamblurilor folclorice ale copiilor “Dorna, plai de joc si cântec”.

Deschiderea oficiala a festivalului, la care au participat conducatorii de grup, câte o pereche de dansatori în costum popular si membrii juriului a avut loc miercuri, 18 iulie în Sala Oglinzilor de la Primaria Vatra Dornei. Dupa cuvântul de bun venit din partea gazdelor si a organizatorilor, Clubul Copiilor si Elevilor din Vatra Dornei si Primaria Vatra Dornei, pe traseul str. M. Eminescu - str. Luceafarului - aleea principala parc, s-a desfasurat parada portului popular si evolutia pe scena din parcul statiunii a ansamblurilor participante.Silviu Buculei