Înfiintat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricica de la Munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanti pastratori de cultura traditionala româneasca. De patru decenii, Ansamblul nemtean cutreiera Europa, ducând cu el frumusetea dansurilor, cântecelor si a costumelor populare românesti. Indiferent ca au venit în fata publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemteni s-au remarcat prin originalitatea si autenticitatea repertoriului alcatuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica si frumusetea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul si acuratetea interpretarii, publicul din Franta, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumusetea folclorului acestui colt de lume, în care autenticul ramâne înca puternic înradacinat în realitate, dar, mai ales, în suflete.
Ansamblul „Floricica de la Munte” a participat la prestigioase festivaluri din Franta, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia si Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda, precum si din România (Bistrita Nasaud, Constanta –unde a câstigat trei premii I, un premiu II si Marele Trofeu, la Iasi – Festivalul „Trandafir de la Moldova”, Cluj – „Serbari Transilvane”, Bacau – „Bobocelul”, Suceava, Harghita – „Subcetate în sarbatoare”, Voslobeni etc.)
A obtinut premiul Le Sacre du Choreographie la Festivalul International de Folclor Reims – Franta, Marele Premiu „Toporasul de aur” la Zakopane - Polonia, precum si distinctii la Festivalul de la Zavet –Bulgaria, Festivalul de Folclor de la Krakowia – Polonia, Festivalul de la Lovec -  Bulgaria, Festivalul International de Folclor de la Kikinda – Serbia, Festivalul de la Champtoce – Franta, Festivalul de la Quartu Santa Elena din Sardegna – Italia sau Festivalul International Olympus Katerini – Grecia, Festivalul de la Adapazari – Turcia.
ANSAMBLUL „FLORICICA DE LA MUNTE”